Smaczny pasztet z soczewicy - domowy i wegetariański

Smaczny pasztet z soczewicy - domowy i wegetariański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z czerwonej soczewicy to pyszna propozycja nie tylko od święta. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z soczewicy jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Soczewica to bogate źródło białka, żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Polecana jest zarówno osobom niejedzącym mięsa, jak i wykonującym duży wysiłek fizyczny. Soczewica świetnie nadaje się do przyrządzania zup, kotletów czy właśnie pasztetów.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Składniki

  • 18 dag czerwonej soczewicy,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki mleka,

  • 850 ml warzywnego bulionu,

  • 2 łyżki natki pietruszki,

  • 1 łyżka oleju, plus olej do wysmarowania foremki,

  • 0,5 łyżeczki kolendry,

  • 2 łyżki natki pietruszki,

  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekaj cebulę. Do dużego garnka wlej łyżkę oleju, podsmaż na nim cebulę, a potem zmiażdżony czosnek.

  • Dodaj bulion i soczewicę. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i przez ok. 20 minut gotuj soczewicę do miękkości. Zdejmij garnek z płyty grzewczej, odcedź nadmiar płynu.

  • Zmiksuj soczewicę, dodaj jajko, mleko, kolendrę i natkę pietruszki. Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.

  • Formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) posmaruj tłuszczem lub wyłóż aluminiową folią albo pergaminem. Przełóż pasztet do formy. Przykryj aluminiową folią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec usuń z wierzchu folię.

  • Gdy pasztet będzie zwarty i przyrumieniony, wyjmij z piekarnika. Pozostaw (w formie) do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki.

  • Zimny pasztet wyjmij z formy i pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm.

  • Podawaj z surówką z sałaty i pomidorów oraz z ciepłymi grzankami.

Ocena: 4,3