Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego
Smaczny pasztet z soczewicy - domowy i wegetariański

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z czerwonej soczewicy to pyszna propozycja nie tylko od święta.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pasztet z soczewicy jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Soczewica to bogate źródło białka, żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Polecana jest zarówno osobom niejedzącym mięsa, jak i wykonującym duży wysiłek fizyczny. Soczewica świetnie nadaje się do przyrządzania zup, kotletów czy właśnie pasztetów.
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli oraz Wegetariański pasztet z szałwią.
Składniki
18 dag czerwonej soczewicy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki mleka,
850 ml warzywnego bulionu,
2 łyżki natki pietruszki,
1 łyżka oleju, plus olej do wysmarowania foremki,
0,5 łyżeczki kolendry,
2 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz, ostra papryka do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
Posiekaj cebulę. Do dużego garnka wlej łyżkę oleju, podsmaż na nim cebulę, a potem zmiażdżony czosnek.
Dodaj bulion i soczewicę. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i przez ok. 20 minut gotuj soczewicę do miękkości. Zdejmij garnek z płyty grzewczej, odcedź nadmiar płynu.
Zmiksuj soczewicę, dodaj jajko, mleko, kolendrę i natkę pietruszki. Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
Formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) posmaruj tłuszczem lub wyłóż aluminiową folią albo pergaminem. Przełóż pasztet do formy. Przykryj aluminiową folią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec usuń z wierzchu folię.
Gdy pasztet będzie zwarty i przyrumieniony, wyjmij z piekarnika. Pozostaw (w formie) do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki.
Zimny pasztet wyjmij z formy i pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Podawaj z surówką z sałaty i pomidorów oraz z ciepłymi grzankami.