Pasztet z selera - znakomity patetnt na wykorzystanie selera korzeniowego

Pasztet z selera - znakomity patetnt na wykorzystanie selera korzeniowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z selera świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wege przepis na pasztet z selera to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw korzennych. Jest bardzo smaczny, dostarcza sporo błonnika i substancji odżywczych. Najlepiej smakuje na ciepło, na przykład z odrobiną majonezu.

Składniki

  • 4 selery

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 jajka

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

  • 6 szklanek wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnie z rozpuszczoną łyżką masła.

  • Przypraw solą i pieprzem, po 2 minutach wlej wodę i gotuj warzywa do miękkości.

  • Ugotowane warzywa zblenduj z dwoma ząbkami czosnku i jajkami. Masę dopraw gałką muszkatołową.

  • Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 160 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,1