Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Pasztet mieszany z suszonymi pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z różnych mięs, z suszonymi pomidorami łączy w sobie to, co lubimy najbardziej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Pasztety tradycyjnie piecze się na święta. Dziś lubiany przez nas wszystkich pasztet mieszany, ale z nietypowym dodatkiem, bo z suszonymi pomidorami. Wygląda bardzo ciekawie i tak też smakuje. Warto wypróbować ten przepis.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Składniki
3 gęsie piersi
1 kg łopatki wołowej
50 dag wątróbki drobiowej
50 dag boczku
5 jaj
3 cebule
5 płatów pomidorów suszonych w oliwie
2-3 czerstwe kajzerki
3 liście laurowe
ziele angielskie
10 dag klarowanego masła
4 plastry słoniny
1 łyżka pieprzu zielonego lub czerwonego
gałka muszkatołowa
imbir
papryka w proszku
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Umieść w garnku gęsie piersi, pokrojoną wołowinę i boczek. Dodaj przyprawy i podlej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Zalej kajzerki wodą. Ugotowane mięso wyjmij i odsącz. Zmiel je dwa razy.
Włóż na chwilę wątróbkę do gorącego wywaru. Zeszklij na maśle cebulę. Odciśniętą bułkę, odcedzoną wątróbkę i podsmażoną cebulę zmiel razem. Połącz ze sobą dwie masy. Mieszając, dodawaj roztrzepane jajka i pieprz oraz masę przypraw: gałkę muszkatołową, paprykę, imbir i sól. (Jak przyprawić mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
Wyłóż 1/3 masy do keksówki wyścielonej folią aluminiową. Następnie ułóż warstwę z połowy suszonych pomidorów. Przykryj je kolejną częścią masy mięsnej i ponownie połóż warstwę pomidorów.
Na sam wierzch wyłóż pozostałe mięso i przykryj słoniną pokrojoną w paski. Piecz 45-60 minut w temp 200 stopni. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Ewa Wachowicz: moja Wielkanoc [VIDEO]
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.