Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to doskonałe smarowidło do chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to pożywna pasta do makaronów na ciepło lub do kanapek na zimno. Zdrowa porcja witamin i mikroelementów prosto z łąki. 

Składniki

  • 2 szklanki ciasno upakowanych, pokrojonych liści mniszka lekarskiego, dobrze opłukanych i wysuszonych

  • 1 tuzin dużych liści bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka lekko prażonych migdałów lub orzechów laskowych lub orzeszków piniowych lub orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki startego sera parmezan (opcjonalnie)

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do misy malaksera dodać liście mniszka i bazylii, czosnek, orzechy i oliwę. Zmiksować. 

  • Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować.

  • Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. W sumie będą potrzebne 3 słoiki o pojemności 0,25 l.

  • Przechowywać w lodówce. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5