Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]
2022-06-27
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na bób w pełni! Okazuje się, że sposobów podania bobu jest więcej, niż się nam wydaje. Warto spróbować bobu w postaci pesto do makaronu czy kanapek. Palce lizać! Sprawdź, jak zrobić pesto z bobu.
Cenne wskazówki, jak używać pesto
Zanim pesto znajdzie się na makaronie, warto je nieco podgrzać. Najlepiej podawać w głębokich talerzach z makaronem typu spaghetti. Talerz można również przystroić listkiem bazylii albo całymi ziarenkami bobu. Pesto nadaje się również do pieczywa, naleśników, tart albo sucharków.
SKŁADNIKI
- pół szklanki obranego bobu
- pół szklanki świeżych liści bazylii
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- opcjonalnie śmietana kremówka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie pesto z bobu jest bardzo proste. Ziarenka gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzając, nie warto wylewać całej wody, bo zdarza się, że pesto wyjdzie za gęste i ona idealnie je rozcieńczy.
- Ugotowany bób obieramy z łupinek i wrzucamy do blendera. Dorzucamy również orzechy, bazylię, oliwę, czosnek i pieprz.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dla tych, którzy wolą bardziej kremowe sosy, ciekawa będzie opcja podania pesto ze śmietanką.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?