Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Pasta z wędzonej  makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z wędzonej makreli to zdrowy dodatek do pieczywa - z polecanych przez dietetyków ryb morskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Składniki

  • 1 średnia wędzona makrela

  • 2 jaja

  • kilka gałązek szczypioru

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makrelę oczyść z ości, przełóż do salaterki i rozdrobnij widelcem.

  • Jaja ugotuję na twardo, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  • Do makreli dodaj jaja, drobno posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku oraz majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby pasta po wymieszaniu odpowiadała twoim preferencjom.

  • Podawaj na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem - naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5