Pasta z bobu do chleba - jak zrobić? Łatwy przepis!
Trwa sezon na bób - to znakomite warzywo jest tak bogate w białko, że może w znacznym stopniu zastąpić mięso. Jak przyrządzić z bobu smaczną pastę do chleba?
Tyle przepis podstawowy. Ale pasta z bobu może mieć różne smaki w zależności od dodatków. Jeśli zależy nam, by miała efektowny wygląd i jednolicie zielony kolor, ziarna trzeba obrać ze skórki i połączyć z miąższem awokado i podwójną porcją soku z cytryny. Po zmiksowaniu powstanie aromatyczna, smakowita masa, którą można potraktować jako dodatek do pieczywa albo rodzaj dipu czy niezależną przystawkę - nawet na wiosenne przyjęcie.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie pasty z bobu z dodatkiem świeżych ziół - bazylii, cząbru, tymianku. Dodatek ziaren kminku pomoże osobom narzekającym na problemy z żołądkiem - tak przyprawiony bób będzie wtedy łatwiejszy do strawienia.
SKŁADNIKI
- bób
- dodatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól
- opcjonalnie: świeże zioła, awokado, kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona bobu obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, wody powinno być niewiele, a nasiona należy wrzucić do niej dopiero wtedy, gdy zaczyna wrzeć.
- Ugotowany bób zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy trochę soku z cytryny, pieprzu i ewentualnie soli, a następnie rozdrabniamy blenderem.
- W zależności od upodobań można przygotować pastę zupełnie gładką albo rodzaj salsy z widocznymi cząstkami nasion.