Domowy smalec z grzybami - jak zrobić?

Domowy smalec z grzybami - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny smalczyk domowej roboty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczywo z domowym smalcem to jedna z najpopularniejszych przystawek. W sezonie letnim dobrze jest przygotować go ze świeżymi grzybami i cebulką. Sprawdź, jak to zrobić.

Polecamy przepisy na Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami  oraz  Najsmaczniejszy smalec z żurawiną

Składniki

  • 1 kg grzybów

  • 1 l przetopionego smalcu

  • 3 cebule

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby obrać, umyć i drobno pokroić, a następnie obgotować.

  • W garnku rozpuścić smalec. 

  • Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i grzyby.

  • Do smalcu dodać grzyby i cebulkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

  • Gorący przełożyć do słoiczków i uszczelnić.

  • Podawać z pieczywem.

Ocena: 3,5