Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!
Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne mielone zrazy z paluszków surimi nadziewanych surimi - palce lizać!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Oszukane zrazy z paluszków surimi, czyli mielone kotlety krabowe nadziewane paluszkiem surimi to pyszny obiad bezmięsny. Można je także podać jako zakąskę.
Składniki
1 szklanka płatków owsianych
200 g paluszków krabowych surimi i 100 g surimi na nadzienie
1 mała marchewka
1 cebula
1 jajko
2-4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
panierka panko lub tarta bułka
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki. Odstawić na 15 minut.
Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zrumienić cebulę oraz marchew.
Około 200 g paluszków krabowych surimi posiekać drobno, dodać do nich odcedzone płatki owsiane, usmażoną cebulę i marchewkę oraz jajko. Wymieszać na jednorodną masę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na tym etapie można także dodać zieleninę: koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Masę zagęścić mąką, dodając po 1 łyżce, mieszając i oceniając gęstość masy.
W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gęstą lepka masę, z której mokrymi dłońmi formujemy placki. Na każdym placuszku kładziemy 1 paluszek krabowy, składamy i zalepiamy starannie.
Gotowe zrazy panierujemy w panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Wypróbuj innych przepisów z paluszkami surimi w roli głównej:
Sałatka z paluszków krabowych surimi w 10 minut