Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pierogi z kaszą gryczaną na Wigilię - zrób rewolucję na wigilijnym stole. Kasza gryczana i twaróg zamiast kapusty i grzybów? To może być ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 25 dag chudego twarogu
- duża cebula
- 5 łyżek masła
- 2 szklanki wody
- szczypta soli i pieprzu
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka oliwy
- sól
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie wigilijnych pierogów zacznij od zrobienia farszu. W dwóch szklankach osolonej wody ugotuj kaszę gryczaną na sypko.
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, przyrumień na patelni na maśle na złoty kolor.
- Do kaszy dodaj twaróg, wymieszaj, zalej tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli.
- Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw przygotowany farsz.
- Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wytnij krążki, na każdy krążek nałóż farsz tak, aby jak najbardziej wypełnić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Zagotuj w garnku wodę, posól ją nieco. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.
- Wyłóż pierogi na talerz i polej resztą przyrumienionej cebuli.