Pączki z powidłami: przepis tradycyjny [WIDEO]

Pączki z powidłami: przepis tradycyjny [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki z powidłami - pyszne, mięciutkie, słodkie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować!

Składniki

  • rozczyn: 5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 szklanki ciepłego mleka

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 6 żółtek i 1 jajko

  • 15 dag masła klarowanego

  • 1 szklanka słodkiej śmietany

  • powidła śliwkowe

  • 1 kg smalcu

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.

  • W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

  • Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy następnie 5-centymetrowe kulki.

  • W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki.

  • Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

  • W międzyczasie topimy w garnku smalec.

  • Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej).

  • Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz galerię przepisów na pączki!

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5