Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jesteś na diecie lub po prostu masz ochotę na coś lekkostrawnego? Wypróbuj przepis na dietetyczne naleśniki z otrąb owsianych i pszennych, z dodatkiem nasion słonecznika. Są zdrowe, lekkostrawne i uniwersalne. Wegetariańskie naleśniki z otrąb proponujemy podawać z musem jabłkowym lub w wersji wytrawnej z warzywami.
Polecamy też:
Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!
Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki
Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami
Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 jajko
- olej, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona słonecznika zmiksuj z otrębami i wymieszaj z mąką.
- Żółtko połącz z mlekiem, białko ubij na pianę ze szczyptą soli.
- Wymieszaj mleko z mąką z otrębami i słonecznikiem, ciasto delikatnie połącz z białkiem. Smaż na patelni teflonowej lekko skropionej olejem.
- Naleśniki podawaj z musem jabłkowym, warzywami lub innym ulubionym dodatkiem.