Kukurydziane muffiny z winogronami: przepis na bezglutenowe babeczki z owocami

Kukurydziane muffiny z winogronami: przepis na bezglutenowe babeczki z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne muffiny kukurydziane z winogronami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kukurydziane muffiny z winogronami są puszyste dzięki kilku sprytnym dodatkom. Ten przepis na bezglutenowe babeczki z owocami uwiedzie Was łatwością wykonania i pysznym smakiem! 

Składniki

  • 1 szklanka (około 240 ml) mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru

  • 1/4 szklanki mąki ryżowej

  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu (można zastąpić szklanką mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny)

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 2 duże jajka

  • 1 1/2 szklanki ciemnych winogron, pokrojonych na połówki i pozbawionych pestek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Lekko posmaruj foremki na muffinki olejem roślinnym lub rozłóż papierowe wkładki.

  • Wymieszaj obie mąki, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sól.

  • Osobno wymieszaj zsiadłe mleko, jajko i olej.

  • Dodaj mokre składniki do suchej mieszanki i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj 1 szklankę winogron i delikatnie wymieszaj.

  • Podziel na foremki, wypełniając do 3/4 objętości. Pozostałe winogrona ułóż na wierzchu.

  • Piecz 25 minut. Lekko ostudzić w formie, a następnie ułożyć na drucianej półce.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).