Kukurydziane muffiny z winogronami: przepis na bezglutenowe babeczki z owocami

Kukurydziane muffiny z winogronami
Autor: Shutterstock Pyszne muffiny kukurydziane z winogronami
łatwy
30 min
4

Kukurydziane muffiny z winogronami są puszyste dzięki kilku sprytnym dodatkom. Ten przepis na bezglutenowe babeczki z owocami uwiedzie Was łatwością wykonania i pysznym smakiem! 

Macie apetyt na więcej? Polecamy kilka świetnych przepisów bezglutenowych:

Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy

Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami

Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

Babka piaskowa bezglutenowa

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (około 240 ml) mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu (można zastąpić szklanką mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki ciemnych winogron, pokrojonych na połówki i pozbawionych pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Lekko posmaruj foremki na muffinki olejem roślinnym lub rozłóż papierowe wkładki.
  • Wymieszaj obie mąki, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sól.
  • Osobno wymieszaj zsiadłe mleko, jajko i olej.
  • Dodaj mokre składniki do suchej mieszanki i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj 1 szklankę winogron i delikatnie wymieszaj.
  • Podziel na foremki, wypełniając do 3/4 objętości. Pozostałe winogrona ułóż na wierzchu.
  • Piecz 25 minut. Lekko ostudzić w formie, a następnie ułożyć na drucianej półce.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej