Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
Kukurydziane muffiny z winogronami: przepis na bezglutenowe babeczki z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne muffiny kukurydziane z winogronami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kukurydziane muffiny z winogronami są puszyste dzięki kilku sprytnym dodatkom. Ten przepis na bezglutenowe babeczki z owocami uwiedzie Was łatwością wykonania i pysznym smakiem!
Składniki
1 szklanka (około 240 ml) mąki kukurydzianej
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu (można zastąpić szklanką mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny)
3 łyżki oleju roślinnego
2 duże jajka
1 1/2 szklanki ciemnych winogron, pokrojonych na połówki i pozbawionych pestek
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Lekko posmaruj foremki na muffinki olejem roślinnym lub rozłóż papierowe wkładki.
Wymieszaj obie mąki, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sól.
Osobno wymieszaj zsiadłe mleko, jajko i olej.
Dodaj mokre składniki do suchej mieszanki i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj 1 szklankę winogron i delikatnie wymieszaj.
Podziel na foremki, wypełniając do 3/4 objętości. Pozostałe winogrona ułóż na wierzchu.
Piecz 25 minut. Lekko ostudzić w formie, a następnie ułożyć na drucianej półce.
Macie apetyt na więcej? Polecamy kilka świetnych przepisów bezglutenowych:
Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy
Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami
Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy
Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy