Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy

Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kukurydziany chleb jest pyszny i całkowicie bezglutenowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kukurydziany chleb sodowy to szalenie prosty przepis na bezglutenowe pieczywo. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Potem ,gdy wystygnie, plasterki podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund lub posmaruj masłem i owiń je folią przed ponownym podgrzaniem w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Składniki

  • 170 g masła

  • 3 jajka

  • 2 1/2 szklanki maślanki lub 2 1/2 szklanki mleka zakwaszonych 2 1/2 łyżki soku z cytryny albo 5% octu

  • 3 szklanki (525 g) mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki soli 

  • oraz forma o średnicy 25 cm lub żeliwny garnek bez pokrywki lub staromodny prodiż, który trzeba wcześniej nagrzać

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy piekarnik jest rozgrzany, umieść w nim formę o średnicy 25 cm. Wcześniejsze rozgrzanie formy zapewni chrupiącą skórkę. 

  • Rozpuść masło w małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Odłóż jedną łyżkę stopionego masła.

  • Jajka wymieszaj  z maślanką. 

  • W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj mieszankę maślanki i stopione masło; wymieszaj drewnianą łyżką.

  • Otwórz drzwiczki piekarnika i wyjmij ruszt piekarnika z rozgrzaną formą. Ostrożnie wlej 1 łyżkę zachowanego masła i posmaruj formę, tak aby dokładnie pokryło dno i ścianki.

  • Wylej ciasto do formy; ciasto będzie skwierczeć, ale tym się nie przejmuj. Wierzch ciasta może wyglądać nieco niechlujnie. Po prostu wygładź go łyżką.

  • Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub patyczek do szaszłyków wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Chleb podawaj jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2