Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek [WIDEO]
Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Aromatyczne ciasto z kremem bardzo łatwe w przygotowaniu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Cytrynowe ciasto z mąki migdałowej pokryte kremem z serka mascarpone to idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i orzeźwiające w smaku. W kremie zakochają się wszystkie dzieci bez względu na wiek. Łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto bezglutenowe bez krztyny mąki pszennej. Pyszności!
Składniki
Na ciasto:
200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej
200 g masła
200 g cukru
4 duże jajka
80 g mąki kukurydzianej
2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szczypta soli
Na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
500 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
kilka plasterków cytryny
kilka liści melisy cytrynowej lub mięty pieprzowej
Przygotowanie krok po kroku:
Z cytryn zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Wymieszać mąkę migdałową z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem do białości.
Dodać po jednym jajku, stale ucierając masę.
Dodawać po jednej łyżce mieszaniny mąki migdałowej i kukurydzianej, aż do wyczerpania składników.
Dodać skórkę i sok cytrynowy oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.
Przygotować krem. Śmietanę przełożyć do dużej miski.
Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko.
Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
Ciasto pokryć kremem ze wszystkich stron. Za pomocą łyżki wykonać efektowne nierówności.
Na szczycie ciasta ułożyć przecięte i wywinięte plasterki cytryny. Udekorować liśćmi melisy
Poznaj przepisy na inne pyszne desery z migdałami:
Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami [WIDEO]
Biszkopt migdałowy: prosty przepis na pyszne ciasto z migdałami
Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]