Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem: pyszne i proste danie rybne

2021-03-29
Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem
Autor: Shutterstock Doskonały pieczony łosoś, który uświetni każdy elegancki obiad
łatwy
30 min
4

Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem to absolutnie zniewalające danie rybne. Soczysty łosoś i świeże w smaku nadzienie idealnie się uzupełniają. Do tego to prosta i łatwa potrawa, którą przyrządzisz w kilka chwil. Najlepiej użyć grubych filetów łososia bez skóry oraz mrożonego szpinaku w kostkach. Efekt murowany! 

Wypróbuj także przepisy z łososiem:

Łosoś pieczony w ziołach

Łosoś zapiekany z ryżem po francusku

Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 grube filety z łososia bez skóry i ości
  • 4 kostki mrożonego szpinaku
  • 100 g kremowego serka
  • 100 g mozzarelli, startej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą pokroić na plasterki. 
  • Każdy filet z łososia naciąć, tworząc kieszonkę. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć plasterkami cytryny i odstawić na 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać szpinak, przyprawić go czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusić 2-3 minuty.
  • Zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego kremowy serek.
  • Nadzieniem szpinakowym napełnić kieszonki w filetach z łososia.
  • Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oliwy. Ułożyć filety z łososia napełnione nadzieniem. Obłożyć plasterkami cytryny. Posypać startą mozzarellą.
  • Łososia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30 minut.