Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łosoś pieczony w piwnej marynacie z cytryną i rozmarynem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łosoś pieczony w piwnej marynacie jest gotowy w 10 minut! Jak to możliwe? Łososia marynujemy w piwie przez całą noc, a potem do pieca lub na grill i gotowe. Polecamy Wam ten sprawdzony przepis na pyszną i soczystą rybę!

Składniki

  • 500 g filetu z łososia

  • 1/3 szklanki jasnego piwa

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub świeżego, posiekanego

  • 4-6 plasterków cytryny (opcjonalnie)

  • 1-3 łodyżki rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać składniki marynaty: sok z cytryny, piwo, sos sojowy, czosnek i rozmaryn.

  • Filet z łososia ułożyć w naczyniu z pokrywką, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na cała noc.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego pergaminem.

  • Opcjonalnie na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny i obłożyć ulistnionymi łodyżkami rozmarynu.

  • Wstawić do piekarnika, filet o grubości 2-2,5 cm piec przez 10 minut, dla grubszego czas pieczenia wydłużyć do 13-15 minut.

  • Podawać od razu prosto na stół.

Praktyczne wskazówki o przyrządzaniu łososia:

Łosoś jest rybą bogatą w kwasy omega-3, które są niezbędna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział lub wspierają procesy zachodzące w centralnym układzie nerwowym oraz w układzie odpornościowym. 

Do pieczenia wybierajcie grube filety. Ich grubość powinna wynosić co najmniej 2 cm. 

Filet łososia sprzedawany jest często ze skórą. Nie trzeba jej odcinać, ani skrobać z łuski. Skóra z łuską doskonale odejdzie po upieczeniu. 

Najlepszy sposób na łososia

Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku. 

Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla

Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla

Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson: idealny przepis na grilla

Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii: przepis na danie z grilla [WIDEO]

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5