Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla

Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny kawałkek łososia z grilla zadowoli nawet najbardziej wybrednych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na grillu zamiast karkówki  i kaszanki warto przyrządzić ryby - z pożytkiem dla naszego zdrowia. Łosoś to ryba, która nie tylko jest bardzo zdrowa, ale też łatwa w przygotowaniu i udaje się zawsze. Podajemy sposób na najprostszego łososia z grilla - dla niewprawnych lub lubiących dania nieskomplikowane, ale smaczne.

Składniki

  • 4 kawałki fileta z łososia ze skórką,

  • sok z cytryny,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łososia nacieramy solą od strony skóry, kropimy sokiem cytrynowym po mięsie.

  • Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

  • Smarujemy cienką warstwą oleju i układamy na rozgrzanym grillu skórą do dołu, a gdy się zrumieni, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy. Razem około 10 minut w zależności od wielkości fileta.

  • Podajemy z sosem twarożkowo- koperkowym (twarożek ze śmietaną doprawiony koperkiem, solą i ewentualnie pieprzem).

Ocena: 0