Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla

Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Łosoś to ryba, która dobrze smakuje w różnych zestawieniach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tym razem proponujemy łososia w stylu orientalnym przygotowanego na grillu. Warto bowiem od czasu do czasu wzbogacić nasze menu grillowe o ryby. Łosoś udaje się zawsze, a przygotowanie dań z niego nie wymaga wiele zachodu.

Składniki

  • 4 filety z łososia,

  • 400 g mieszanych warzyw pokrojonych w słupki (marchew, pietruszka, por, pędy bambusa),

  • 4 ząbki czosnku,

  • kawałek startego imbiru,

  • 4 cebule dymki,

  • olej słonecznikowy do smażenia warzyw,

  • 2 łyżki ziaren sezamu,

  • kiełki soi,

  • słodki sos chilli i sos sojowy do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytego, osuszonego i posolonego łososia pieczemy na grillu.

  • W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min przygotowane wcześniej jarzyny, dodając posiekaną cebulę dymkę, starty imbir i posiekany czosnek.

  • Na talerzu układamy jarzyny, na nich upieczoną rybę.

  • Całość posypujemy sezamem i kiełkami soi, polewając po wierzchu sosem sojowym i chilli według smaku.

Ocena: 0