Ania Starmach poleca cytrusowe herbaty na jesienną szarugę: wypróbuj najlepsze przepisy

Ania Starmach poleca cytrusowe herbaty na jesienną szarugę: wypróbuj najlepsze przepisy

Autor Zdjęcia: EastNews

Shutterstock

Ania Starmach, autorka bloga kulinarnego i książek kucharskich, na swoim profilu instagramowym zachęca do wypróbowania herbat z dodatkiem korzeni i cytrusów. Jej urocza rymowanka „Kiedy Ci zimno, kiedy Ci źle DZBANEK AROMATYCZNEJ HERBATY uratuje Cię” rozczuliła nas. Wyobraziliśmy sobie ten moment, gdy po spacerze nasze przemarznięte ciało, łaknie gorącej herbaty pachnącej pomarańczą, goździkami i miodem. Zatem wstawmy wodę, przygotujmy czajnik i niezbędne składniki. Wyczarujmy sobie kubek rozgrzewającej herbaty. 

Szaruga za oknem. Niski pułap chmur, porwisty wiatr z Arktyki, wilgotne mgły. Taka aura na zewnątrz wymaga odpowiedniego remedium dla naszego wychłodzonego ciała. 

Nic zatem nie zastąpi kubka gorącej herbaty z owocami. Właściwie wystarczyłby sam wrzątek, który uwalania ze skórki owocu dobroczynne olejki eteryczne. To właśnie lotne substancje zawarte w zapachach cytrusów poprawiają nasz nastrój, podnoszą poziom energii i odkażają drogi oddechowe. Ale nie tylko one. Jabłka uwalniają aromaty, które mają działanie kojące. 

Herbata po rosyjsku - zawsze z cytryną i miodem

 

Praktycznie wszystkie cytrusy można używać do przygotowania herbat: cytryny, limony, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, pomelo. Każdy z gatunków zaskoczy nas innym zestaw energetyzujących aromatów. 

Cytryny bogate w witaminę C mają wiele zalet. Ich skórka uwalnia dużo aromatu. A smak jest wyrazisty i konkretnie kwaśny. Limony są ostrzejsze w zapachu, jak i w smaku.  

Pomarańcze są nie tylko skarbnicą witaminy C. Mają także dużo potasu, przy niskim stężeniu sodu. Są też dobrym źródłem błonnika. 

Wszystkie cytrusy zawierają antyoksydanty (związki zwalczające wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu): polifenole i flawonoidy. Polifenole są jednym z najbardziej skutecznych naturalnych substancji obniżających poziom „złego” cholesterolu LDL, działają przeciwmiażdżycowo i zapobiegają chorobie wieńcowej serca.

Do naszej specjalnej rozgrzewającej herbaty warto jeszcze dodać trochę korzeni. Cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz zawierają związki, które korzystnie wpływają na wyziębione, a nawet przeziębione ciało. Dalekowschodnie korzenie zawierają związki rozgrzewające, bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. A do tego pachną cudownie i są zdrowsze od sztucznej aromaterapii.

 

Herbata jabłkowa z miodem

Subtelny zapach skórek jabłka, goździki i miód, który łagodzi smak i poskramia bakterie - to cała tajemnica tego eliksiru na jesienne smutki. 

Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę

 

Rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą

Cudownie pachnie mieszanką cytrusowych aromatów, szczypie w język i szybko rozgrzewa. Do tego jest dobrym antidotum na przeziębienie. 

Rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą

 

Indyjska herbata Masala Chai rozgrzewa i koi

 

Czasem jednak oprócz rozgrzania, potrzebujemy ukojenia. Wtedy najlepiej sprawdzi się indyjski wynalazek, czyli mocna herbata z mlekiem i korzeniami. Pyszności!

Masala chai - rozgrzewająca herbata na mleku z cynamonem i kardamonem

Ocena: 5