Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę

2021-03-29
Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Zielona herbata z jabłkiem, cynamonem i imbirem jest idealna w chłodniejsze dni
łatwy
20 min
4

Jesienna zielona herbata jabłkowa to pyszny napój na rozgrzewkę. Aromatyczny napar z zielonej herbaty nie tylko rozgrzewa zmarznięte ciało, ale dodaje pozytywnej energii. Regularne picie zielonej herbaty poprawia przemianę materii i pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale działanie odchudzające to nie wszystko. Badania dowodzą, że jej napar oczyszcza organizm z toksyn, hamuje procesy starzenia, przeciwdziała chorobom serca, przewodu pokarmowego, zmniejsza ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera, chroni zęby.

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 jabłko
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 ziarna pieprzu czarnego lub jakiegokolwiek innego
  • miód do smaku
  • sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko umyć, pokroić na cienkie cząstki. Laskę cynamonu połamać na kawałki. Imbir pokroić na plasterki.
  • Do dzbanka wrzucić jabłko i cynamon, dodać herbatę, pokrojony imbir i pieprz, zalać wodą.
  • Dzbanek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i nakryć pokrywką, odstawić na 7-10 minut.
  • Herbatę przecedzić, rozlać do filiżanek, dodać miód i sok z cytryny. Pić póki ciepły.