Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jesienna zielona herbata jabłkowa to pyszny napój na rozgrzewkę. Aromatyczny napar z zielonej herbaty nie tylko rozgrzewa zmarznięte ciało, ale dodaje pozytywnej energii. Regularne picie zielonej herbaty poprawia przemianę materii i pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale działanie odchudzające to nie wszystko. Badania dowodzą, że jej napar oczyszcza organizm z toksyn, hamuje procesy starzenia, przeciwdziała chorobom serca, przewodu pokarmowego, zmniejsza ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera, chroni zęby.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 jabłko
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka zielonej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 2 cm korzenia imbiru
- 4 ziarna pieprzu czarnego lub jakiegokolwiek innego
- miód do smaku
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko umyć, pokroić na cienkie cząstki. Laskę cynamonu połamać na kawałki. Imbir pokroić na plasterki.
- Do dzbanka wrzucić jabłko i cynamon, dodać herbatę, pokrojony imbir i pieprz, zalać wodą.
- Dzbanek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i nakryć pokrywką, odstawić na 7-10 minut.
- Herbatę przecedzić, rozlać do filiżanek, dodać miód i sok z cytryny. Pić póki ciepły.