Mleko pasteryzowane, UHT czy skondensowane? Czym różnią się od siebie dostępne w sklepach mleka?
W sklepach można kupić różne rodzaje mleka: pasteryzowane, UHT, mikrofiltrowane czy skondensowane. Sprawdź, czym różnią się od siebie.
Spis treści
Mleko pasteryzowane
Aby otrzymać mleko pasteryzowane podgrzewa je się to temperatury 60-90 stopni C przez kilkanaście sekund, dlatego traci ono jedynie 5- 10% witamin. W smaku przypomina prawdziwe mleko. W chłodnym, zacienionym miejscu może stać zamknięte 1-2 dni, w lodówce zaś 3-4 dni. Po otwarciu, przed spożyciem powinno się je przegotować. Nie ma w nim bakterii, które powodują choroby.
Mleko UHT
Mleko UHT z kolei podgrzewa się już do 135 – 150 stopni C. Zmienia mu się nieco smak oraz zapach i traci wiele witamin. Zamknięte może stać w lodówce nawet pół roku, w suchym chłodnym miejscu zaś do 2 miesięcy. Po otwarciu można je przechowywać w lodówce około 3 dni, a w ciągu 12 godzin można pić je bez przegotowania.
Mleko mikrofiltrowane
Mleko mikrofiltrowane natomiast w smaku jest najbardziej podobne do mleka świeżego. Poddawane jest filtrowaniu mechanicznemu, które zabija bakterie, oczyszcza z martwych komórek oraz innych zanieczyszczeń. Następnie zostaje poddane pasteryzacji. Jest dobre do spożycia przez 2 tygodnie.
Mleko skondensowane
Mleko skondensowane otrzymuje się przez odparowywanie części wody. Można je kupić zamknięte w puszkach, kartonikach bądź tubach. Dostępne jest także słodzone. Najczęściej zabiela się nim kawę i herbatę. Niektórzy używają mleka skondensowanego do zabielania sosów. Zamknięte może stać rok.
Mleko w proszku
Kiedy woda z mleka jest całkowicie odparowana uzyskuje się mleko w proszku. Używa się go właśnie w takiej postać bądź rozpuszcza w wodzie.
Mleko smakowe
Mleko smakowe, które zaczęto produkować w USA w latach 30. ma barwniki, aromaty oraz cukier. Powinno się je spożywać od czasu do czasu.