Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!

Polecamy także:

Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu, czyli 3 woreczki
  • 150 g wędliny: szynki, kiełbasy, parówek, wędzonego boczku
  • 150 g żółtego sera, mogą być różne rodzaje
  • 2 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Wędliny pokroić drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek posiekać drobno. 
  • Wymieszać ryż z pokrojonymi wędlinami i startym serem, dodać szczypiorek, rozkłócone jajka i 4 łyżki tartej bułki. Wymieszać. 
  • Z masy formować kule, które spłaszczyć, aby uzyskać okrągłe kotlety.
  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. 
  • Podawać z sosem jogurtowym. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej