Pieczone klopsy z pieczarkami i ryżem w pomidorach: przepis zachwyci mięsożerców

Pieczone klopsy z pieczarkami i ryżem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Pieczone klopsy z pieczarkami i ryżem w sosie pomidorowym
łatwy
30 min
4

Soczyste klopsy z pieczarkami i ryżem w pomidorach są przepyszne.  Lekarze i dietetycy zachęcają by jeść mniej mięsa, bo to zdrowiej dla naszego ciała. Do przepisu na pieczone klopsy wystarczy garść mięsa mielonego, trochę pieczarek, cebuli i szklanka soku pomidorowego. I oryginalne klopsy z piekarnika gotowe! Polecamy Wam oszczędny przepis na pyszne klopsy! Tylko dla mięsożerców!

Oszczędni wolą mielone

Mielone mięso pozwala zaoszczędzić pieniądze, środowisko oraz zdrowie. Są co najmniej 3 ważne powody by częściej korzystać z mielonego mięsa.

Pierwszy powód to oszczędność finansowa. Mielone mięso to najczęściej tak zwane gorsze kawałki, które dzięki zmieleniu szybciej się gotują. Do tego jest znacząco tańsze od filetów mięsnych. Mielone mięso dzięki swoim właściwościom kaogulacji pozwala dodać do mięsnej masy nieomal wszystko. Choć do pewnych granic jest to bardzo wydajny produkt. Granicą jest utrata mięsnego smaku, zatem nie przesadzajmy. Ale jeśli możemy cudownie "rozmnożyć" masę na kotlety lub klopsy dodając do niej bułkę, ryż, starte warzywa, czy grzyby, to czemu tego nie robić. Zatem jeśli mielone mięso jest tańsze, wydajniejsze i mniej kosztuje obróbka cieplna tego mięsa, to warto go częściej używać w kuchni.

Polecamy przepis na: Indycze mielone z kukurydzą: sprytny przepis na pieczone kotlety z indyka

Drugi powód jest natury ekologicznej. Powinniśmy szanować każde życie poświęcone naszemu nieposkromionemu apetytowi. Zatem nie powinniśmy myśleć o mięsie w kategoriach lepsze, gorsze. Każdy kawałek tuszy mięsnej powinien zostać spożytkowany. W ten sposób mniej musimy produkować żywca, a tym samym mniej gazów cieplarnianych oraz mniej resztek organicznych.

Wypróbujcie nasz przepis na: Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Trzeci powód jest zdrowotny. Mięso jako źródło białka i witamin jest nam potrzebne, ale nie w ilościach, jakie zjada współczesny człowiek. Mięso obciąża układ pokarmowy i wydalniczy. Nadmiar białka jest szczególnym obciążeniem dla nerek. Dlatego powinniśmy jeść mniej mięsa, a więcej innych produktów, które też są nam niezbędne i równoważą oddziaływanie mięsa. Mielona masa mięsna to idealne towarzystwo dla warzyw, które są niezbędne dla naszego zdrowia. W przypadku tego przepisu to pieczarki, które zawierają substancje wspierające nasz układ odpornościowy. W ten sposób dostarczymy organizmowi porcję lekkostrawnego białka oraz cukrów, błonnika i aktywnych substancji odżywczych. Samo zdrowie! 

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na: Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

 

Przepis opracowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 g ryżu
  • 80 g twardego sera startego drobno, np. bursztynu
  • 160 ml wody
  • 2 pomidory średnich rozmiarów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml soku pomidorowego lub 100 ml przecieru i 100 ml wody
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii lub koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Pieczarki siekamy drobno lub ścieramy na tarce. Cebulę siekamy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Mięso mielone mieszamy z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i ryżem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz startym serem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Zmoczonymi w wodzie dłońmi formujemy zgrabne i okrągłe klopsiki. Układamy je jeden obok drugiego w odstępach w formie do pieczenia.
  • Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do nich sok pomidorowy lub rozcieńczony przecier, cukier i przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Dobrze mieszamy naszą zalewę. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i ponownie mieszamy.
  • Klopsiki polewamy pomidorowo-śmietanową zalewą. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej