Indycze mielone z kukurydzą: sprytny przepis na pieczone kotlety

Indycze mielone z kukurydzą: sprytny przepis na pieczone kotlety
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z indyka z kukurydzą podane z sałatką z pomidorów i papryki
łatwy
30 min
4

Koniec z nudnymi mielonymi! Tym razem przepis na mielone z indyka z kukurydzą w stylu meksykańskim. Dzięki dodaniu kukurydzy będzie więcej kotletów z tej samej ilości mięsa, co zawsze. Pieczone mielone z kukurydzą najlepiej smakują z pomidorową sałatką. Zapraszamy do wypróbowania!

Czy mięso indyka jest zdrowe?

Mięso z indyka cenione jest ze względu na jego walory zdrowotne. Indycze mięso nie alergizuje i jest niskokaloryczne. Przy niskiej zawartości tłuszczu, mięso indyka bogate jest w łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko. 

Więcej o walorach zdrowotnych mięsa indyczego dowiecie się z artykułu: Mięso z indyka - właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Dlaczego warto częściej korzystać w kuchni z mielonego mięsa?

Mielone mięso to jeden z najbardziej ekonomicznych produktów. Można go cudownie rozmnożyć, dodając bułkę, kaszę, ryż, przesmażone warzywa lub gotowaną kukurydzę. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością dodatków, aby nie stracić smaku mięsa. 

Mielone mięso można kupić w różnych gatunkach. Indycze mielone mięso występuje w handlu w formie mielonego filetu z piersi indyka oraz w formie mięsa garmażeryjnego „na kotlety” z udek oraz innych mięśni szkieletowych. Każdy z tych gatunków mielonego ma inne zalety. W tym przepisie najlepiej wykorzystać indycze mięso mielone „na kotlety”. 

Czy można zeszklić lub upiec cebulę do kotletów?

Tak, ale to będzie już inny przepis i inny smak. W tym przepisie dodajemy surową cebulę, bardzo drobno posiekaną, w stylu meksykańskim.

Czy można dodać więcej przypraw?

Jeśli jeszcze bardziej chcecie podkręcić smak dania w stylu kuchni meksykańskiej, dodajcie zmielone kminek i kolendrę oraz suszone oregano. 

Zobaczcie także, jak nadziać mielone żółtym serem, efektownie i tanio:

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz
  • oraz do panierowania
  • 2 jajka rozmiar S rozmącone z 2 łyżkami wody
  • mąka 
  • tarta bułka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Kukurydzę odsączyć. 
  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrabiać przez 2 minuty.
  • Do masy mięsnej dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać na jednorodną mieszaninę. 
  • Z masy mięsnej formować jednakowe okrągłe kotlety, lekko je spłaszczyć.
  • Kotlety panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce.
  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut. 
  • Podawać z sałatką z pomidorów i papryki w stylu meksykańskim. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej