Spód do mazurka - przepis jak zrobić kruchy spód do mazurka

Spód do mazurka - przepis jak zrobić kruchy spód do mazurka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Podstawą mazurka jest idealny kruchy spód - cienki i dający się łatwo kroić

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek  to  zazwyczaj  kruchy spód, pokryty przygotowaną specjalnie masą: kajmakową, bakaliową, owocową lub czekoladową. Spód do mazurka powinien być cienki, delikatny, ale doskonałej  jakości  - by  podkreślał smak wybranego przez nas nadzienia. Wydaje ci się, że przygotowanie takiego spodu do mazurka wymaga mistrzowskiego kunsztu? Nic bardziej mylnego. Poznaj nasz przepis na niezawodny spód do mazurka!

Składniki

  • 300 g mąki

  • 1 kostka masła

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ręcznie lub za pomocą maszyny, mieszamy mąkę, masło i cukier. Do lekko wyrobionej masy dodajemy żółtka i śmietanę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  • Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1 godzina). Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z których 1 odkładamy na bok. Pozostałym ciastem wykładamy dno form/formy (zależy to od tego jak duży ma być nasz mazurek, podana proporcja wystarczy na 2 niewielkie mazurki).

  • Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby pozbyć się powietrza.

  • Odłożoną wcześniej część ciasta dzielimy na 3 paseczki, z których wykonujemy warkocz. Oplatamy nim naokoło ciasto, tworząc rant, jak w pizzy. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180ºC.

  • Tak przygotowany spód pokrywamy naszym ulubionym nadzieniem i dekorujemy.

Mazurek wielkanocny – z czego się składa?

Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wielkanocnych kuchni polskiej. Ten bardziej zaawansowany składa się z kilku warstw różnych rodzajów ciast. Są to: ciasto kruche, biszkoptowe, makaronikowe i marcepanowe. Wierzch i przestrzeń pomiędzy poszczególnymi warstwami przekłada się masami np. orzechową, kajmakową (masa krówkowa) lub zwykłą marmoladą. Na koniec całość dekoruje się lukrem, owocami, bakaliami i czym tylko sobie zażyczymy. Kształty również mogą być dowolne – owalne, kwadratowe, trójkątne czy w formie jaja lub baranka. Według tradycji mazurki  pełnią też  funkcję dekoracji wielkanocnego stołu.

Polecamy też:

 

Ocena: 3,3