Przepisy na wielkanoc: mazurek z płatków owsianych [GALERIA]

2021-03-29
Mazurek z płatków owsianych
Autor: Shutterstock Mazurek z płatków owsianych najlepiej smakuje ze słodką marmoladą owocową: śliwkową lub figową.
łatwy
30 min
4

Mazurek z płatków owsianych to doskonały wypiek dla osób, które nawet w święta lubią zachować postawę zdrowego odżywiania. O mazurku z płatków owsianych nie można powiedzieć, że jest nazbyt kaloryczny. Jak upiec mazurka z płatków owsianych?

Tradycyjne mazurki wielkanocne należą raczej do grupy tak zwanych ciężkich ciast. Dużo orzechów, cukru, mak, czasami duża liczba jajek mogą odstraszać wyznawców zdrowego odżywiania lub strażników kalorii. Alternatywą dla tradycyjnych wypieków jest mazurek z płatków owsianych.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 30 dkg zwykłych płatków owsianych (nie górskich, ani błyskawicznych)
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany (wystarczy 18%, ale ta z wyższymi procentami jest lepsza)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 20 dkg marmolady (do mazurków pasują marmolady kwaskowe, np. śliwkowa albo morelowa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane trzeba lekko zrumienić na suchej patelni (niektórzy wolą robić to w piekarniku). Tak przygotowane płatki będą miały orzechowy smak.
  • Do ostudzonych płatków dodajemy oba rodzaje mąki, wcześniej przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Teraz dodajemy tłuszcz, który siekamy z mąką i płatkami (tłuszcz w temperaturze pokojowej ułatwi ten etap przygotowań).
  • Następnie dodajemy cukier, jajka, śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Można do tego użyć miksera, ale nie włączamy zbyt wysokich obrotów. 
  • Gdy ciasto jest już wyrobione, oddzielamy 2/3 jego części i rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tę warstwę cienko pokrywamy marmoladą i pokrywamy pozostałą częścią ciasta.
  • Wstawiamy do gorącego piekarnika (około 200 st.) i pieczemy na złoty kolor. Mazurek kroi się na części, gdy jest jeszcze gorący. Można go ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub masą czekoladową. 

    Po spróbowaniu tego mazurka można w przyszłości pokusić się o nowe inspiracje, czym zastąpić warstwę marmolady, może masą czekoladową, może masą bakaliową, a może kokosową...