Mazurek z pomadą śmietanową

Mazurek z pomadą śmietanową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek z pomadą śmietankową pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Mazurek z pomadą śmietankową i delikatną waniliową nutą jest pyszny i nieco lżejszy od tych z czekoladowymi czy kajmakowymi masami. Warto go wypróbować, może stanie się tym ulubionym.

Składniki

  • Ciasto:

  • 50 dkg mąki krupczatki

  • 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego

  • 1 jajko

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  •  

  • Pomada:

  • 1 szklanka śmietany 30%

  • 2 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm.

  • Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  • Przygotować pomadę: do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.

  • Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.

Ocena: 3