Mazurek z owocami na biszkoptowym spodzie

Mazurek z owocami
Autor: Shutterstock Ten rodzaj mazurka jest niezwykle dekoracyjny.
łatwy
60 min
4

Wielkanoc i mazurki to tradycyjny duet. Zobacz jak zrobić bardzo dekoracyjny i smaczny mazurek z owocami. Mazurki ładnie udekorowane mogą być miłym prezentem dla bliskich i znajomych.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto biszkoptowe tłuszczowe:
  • 125 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • skórka z pomarańczy
  • olejek cytrynowy
  • oraz blacha o wymiarach  30x20 cm
  •  
  • Dekoracja:
  • owoce
  • galaretka cytrynowa
  • konfitura różana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzeć wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.
  • Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Posmarować każdy konfiturą z róży i ułożyć jeden na drugim.
  • Na wierzchu ułożyć owoce, np.: czereśnie koktajlowe, kandyzowane plastry pomarańczy, truskawki. Polać owoce gęstniejącą galaretką cytrynową.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej