Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Mazurek z dżemem morelowym - bardzo łatwe i tanie ciasto na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mazurek z dżemem morelowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Wielkanoc tuż, tuż. Szukasz przepisu na tradycyjne, pyszne, a jednocześnie niedrogie ciasto? Służymy pomocą. Oto przepis na tani mazurek z dżemem morelowym.
Składniki
1 i 1/4 szklanki mąki
15 dag margaryny
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
tłuszcz do formy
słoik dżemu morelowego
garść rodzynek
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiej przez sito. Posiekaj z tłuszczem, cukrem, żółtkiem. Zagnieć szybko kulę ciasta. Chłódź ją przynajmniej przez godzinę w lodówce.
Wyjmij z lodówki. Podziel nożem na trzy części. Dwie części pokrój na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, wyłóż nimi natłuszczoną kwadratową blaszkę.
Z pozostałej części uformuj wałeczek, udekoruj nim ciasto dookoła. Aby rant był bardziej dekoracyjny, możesz go "poszczypać" lub ponakłuwać widelcem. Posmaruj ciasto białkiem.
Wstaw blaszkę z ciastem do podgrzanego piekarnika. Podpiekaj 5-7 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.
Przygotuj masę - dżem wymieszaj z bakaliami, wyłóż na placek (ewentualnie posyp smażoną skórką pomarańczy).
Ponownie wstaw ciasto do piekarnika, by masa się podsuszyła. Wystarczy kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]