Mazurek z dżemem morelowym - bardzo łatwe i tanie ciasto na Wielkanoc

Mazurek z dżemem morelowym - bardzo łatwe i tanie ciasto na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek z dżemem morelowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanoc tuż, tuż. Szukasz przepisu na tradycyjne, pyszne, a jednocześnie niedrogie ciasto? Służymy pomocą. Oto przepis na tani mazurek z dżemem morelowym.

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki

  • 15 dag margaryny

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • tłuszcz do formy

  • słoik dżemu morelowego

  • garść rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej przez sito. Posiekaj z tłuszczem, cukrem, żółtkiem. Zagnieć szybko kulę ciasta. Chłódź ją przynajmniej przez godzinę w lodówce.

  • Wyjmij z lodówki. Podziel nożem na trzy części. Dwie części pokrój na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, wyłóż nimi natłuszczoną kwadratową blaszkę.

  • Z pozostałej części uformuj wałeczek, udekoruj nim ciasto dookoła. Aby rant był bardziej dekoracyjny, możesz go "poszczypać" lub ponakłuwać widelcem. Posmaruj ciasto białkiem.

  • Wstaw blaszkę z ciastem do podgrzanego piekarnika. Podpiekaj 5-7 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.

  • Przygotuj masę - dżem wymieszaj z bakaliami, wyłóż na placek (ewentualnie posyp smażoną skórką pomarańczy).

  • Ponownie wstaw ciasto do piekarnika, by masa się podsuszyła. Wystarczy kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.