Mazurek z cytrusami: prosty przepis [GALERIA]

2021-03-29
Mazurek z cytrusami: prosty przepis
Autor: Shutterstock Mazurek z cytrusowym nadzieniem jest bardziej orzeźwiający w w smaku niż pyszne, lecz ciężkie mazurki bakaliowe lub kajmakowe.
łatwy
40 min
4

Lżejszy i bardziej orzeźwiający w smaku mazurek z cytrusów zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z czekolady czy masy kajmakowej to dobry pomysł na deser po sutym wielkanocnym śniadaniu. Tym bardziej, że mazurek z pomarańczy i cytryn robi się bardzo łatwo.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche na spód mazurka:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  •  
  • Masa cytrusowa:
  • 40 dkg pomarańczy
  • 10 dkg cytryn
  • 15 dkg jabłek
  • 30 dkg cukru
  • migdały do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, masło i przesiany cukier puder (jak nie jest skawalony, to nie potrzeba) siekamy nożem do konsystencji okruchów chleba.
  • Do okruchów mąki, cukru i masła dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Zagniatamy, a nie wyrabiamy. Kruche ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk i ma jednolitą teksturę.
  • Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Nie trzeba zawijać brzegów ciasta, ale można je nieco zwałkować by zrobić rant, jak na mazurki przystało. Najwygodniejsza będzie blacha z wyjmowanym dnem, bo wtedy unikniemy połamania ciasta podczas wyjmowania.
  • Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem, żeby się nie wybrzuszyło za bardzo podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż zrobi się rumiane. Zaletą takiego spodu mazurkowego jest to, że można go upiec kilka dni wcześniej.
  • Masa cytrusowa: dokładnie umyte i wytarte pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce razem ze skórką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Starte produkty gotujemy najpierw 5 minut, następnie dodajemy cukier i gotujemy tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  • Gorącą masę wykładamy na upieczony placek. Dekorujemy „na gorąco” posiekanym migdałami (można użyć kupnych migdałów pokrojonych w słupki lub płatków), które trzeba lekko docisnąć do masy. Oczywiście, zamiast migdałów mazurek cytrusowy można udekorować według własnej inwencji.