Mazurek staropolski babciny

Mazurek staropolski babciny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek staropolski, przekładany marmoladą ze słodką pomadą jak u babci

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. To mazurek. Słodki jak ulep, pięknie zdobiony. Nie trzeba zjadać całego, wystarczy symboliczny kawałek. Idealne zakończenie wielkanocnego śniadania - mazurek staropolski, babciny.

Składniki

  • Ciasto kruche:

  • 15 dag mąki

  • 1/4 kostki masła

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • dżem morelowy

  •  

  • Ciasto tłuszczowe:

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/5 kostki masła

  • 1 łyżka cukru

  • 3 jajka

  •  

  • Pomada:

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier, masło, jajko i cukier waniliowy ucieramy. Dodajemy mąkę i zagniatamy.

  • Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy cienkie, kwadratowe placki. Pieczemy je na złoty kolor.

  • Cukier z masłem ucieramy, dodając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy mąkę.

  • Upieczone wcześniej kruche placki smarujemy cienko dżemem morelowym, złożyć. Tym samym dżemem trzeba posmarować również wierzch.

  • Ciastem tłuszczowym obkładamy brzegi.Robimy dekoracyjny rant.

  • Zapiekamy w temperaturze 180-190°C na złoty kolor.

  • Wodę z cukrem zagotowujemy na wolnym ogniu aż uzyska się syrop do nitki. Wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny – gotujemy, ucieramy do białości.

  • Ciepły lukier wylewamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.

Ocena: 3,1