Mazurek śmietankowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek śmietankowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek śmietankowy to doskonałe zwieńczenie świątecznego stołu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podstawą dobrego mazurka jest kruche ciasto. Wywałkowane na grubość 1/2 cm, otoczone ,,płotkiem" i podpieczone na jasnozłoty kolor. Wierzch smarujemy pomadą, kajmakiem, kolorowym lukrem i dekorujemy bakaliami, płynną czekoladą, smażonymi owocami

 

Składniki

  • Ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki

  • 10 dag cukru pudru

  • 20 dag zimnego masła

  • 1 żółtko

  •  

  • Pomada śmietankowa:

  • 250 ml kwaśnej śmietany

  • 2 szklanki cukru kryształu

  • cukier waniliowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekaj nożem albo w malakserze wszystkie składniki. Połowę mąki (15 dag) można zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi.

  • Zrób z ciasta kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.

  • Rozwałkuj, przyklej za pomocą jajka ''płotek''. Upiecz na złoto. Najlepiej piec ciasto w specjalnej formie do mazurków, która ma trzy niskie ścianki. Z jednej strony jest otwarta, co ułatwia wysunięcie gotowego ciasta na paterę.

  • Składniki pomady włóż do sporego rondelka, bo lubi wykipieć. Gotuj na małym ogniu 15 minut, zestaw z ognia, lekko przestudź i  ucieraj przez chwilę.

  • Dodaj zmielone orzechy włoskie, posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone suszone śliwki lub morele.

  • Jeśli masz konfiturę różaną albo inną (musi być gęsta jak marmolada), możesz nią posmarować ciasto przed polaniem pomadą.

Ocena: 5