Mazurek serowy na kruchym spodzie

Mazurek serowy na kruchym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek serowy na kruchym spodzie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mazurków, jak i serników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek serowy na kruchym spodzie to pyszne ciasto wielkanocne. Ten wypiek łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto:

  • 30 dag mąki

  • 15 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 2 żółtka

  • łyżeczka kwaśnej śmietany

  •  

  • Masa serowa:

  • 75 dag sera

  • 6 jajek

  • 20 dag cukru

  • 15 dag masła

  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.

  • Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.

  • Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.

  • Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.

  • Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.