Mazurek serowy na kruchym spodzie

Mazurek serowy na kruchym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek serowy na kruchym spodzie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mazurków, jak i serników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Mazurek serowy na kruchym spodzie to ciasto, które łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto:

  • 30 dag mąki

  • 15 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 2 żółtka

  • łyżeczka kwaśnej śmietany

  •  

  • Masa serowa:

  • 75 dag sera

  • 6 jajek

  • 20 dag cukru

  • 15 dag masła

  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.

  • Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.

  • Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy blachy.

  • Przygotować masę serową, mieszając jej wszystkie składniki, rozłożyć na podpieczonym cieście, wygładzić powierzchnię, lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.

  • Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.

 

Ocena: 3,5