Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mazurek kajmakowy zajmuje ważne miejsce na wielkanocnym stole
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny przepis na mazurek kajmakowy!
Składniki
Spód:
120 g masła2 żółtka
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru
czubata szklanka mąki
Masa:
2 szklanki śmietany2 szklanki cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie krok po kroku:
Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy z żółtka i masła dodać mąkę wymieszaną z solą.
Gotowe ciasto zagnieść w kulkę i włożyć na godzinę do lodówki. Ugnieść ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Śmietanę i cukier zagotować na bardzo małym ogniu w garnku z grubym dnem, ideałem będzie garnek żeliwny. Mieszać cały czas, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodać wanilię i gotować dalej mieszając aż masa zgęstnieje, co może trwać nawet i godzinę. Najważniejsze jest, by masa się nie przypaliła.
Wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Masę rozsmarować nożem na ciepłym spodzie z kruchego ciasta. Udekorować ciasto.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]