Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek kajmakowy zajmuje ważne miejsce na wielkanocnym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny przepis na mazurek kajmakowy!

Składniki

  • Spód:

    120 g masła

  • 2 żółtka

  • pół łyżeczki soli

  • 3 łyżki cukru

  • czubata szklanka mąki

    Masa:

    2 szklanki śmietany

  • 2 szklanki cukru

  • 1 laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy z żółtka i masła dodać mąkę wymieszaną z solą.

  • Gotowe ciasto zagnieść w kulkę i włożyć na godzinę do lodówki. Ugnieść ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

  • Śmietanę i cukier zagotować na bardzo małym ogniu w garnku z grubym dnem, ideałem będzie garnek żeliwny. Mieszać cały czas, aż cukier się rozpuści.

  • Następnie dodać wanilię i gotować dalej mieszając aż masa zgęstnieje, co może trwać nawet i godzinę. Najważniejsze jest, by masa się nie przypaliła.

  • Wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Masę rozsmarować nożem na ciepłym spodzie z kruchego ciasta. Udekorować ciasto.

Ocena: 5