Mazurek cytrynowy - przepis na mazurek wielkanocny [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek cytrynowy - przepis na mazurek wielkanocny [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek cytrynowy uświetni swoim orzeźwiającym smakiem wielkanocny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cytrynowy mazurek wielkanocny ze świeżych owoców będzie miłą odmianą wśród wielkanocnych smaków. Podajemy prosty przepis na mazurka wielkanocnego o orzeźwiającym smaku cytrusów.

Składniki

  • 4 cytryny obrane ze skórki (również z białego albedo)

  •  

  • Ciasto kruche:

  • 20 dkg mąki

  • 20 dkg tłuszczu

  • 1 jajko

  • 4 żółtka (zachowujemy białka i wstawiamy je na razie do lodówki)

  • 10 dkg cukru pudru

  • 10 dkg zmielonych migdałów

  • sok z połowy cytryny

  •  

  • Ciasto makaronikowe:

  • 40 dkg migdałów

  • 40 dkg cukru pudru

  • 5 białek (4 białka zostały z ciasta kruchego, piąte białko dodajemy z kolejnego jaja, a jego żółtko będzie potrzebne na sam koniec)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy ciasto kruche z podanych składników. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości. ok. 1,5 cm i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obcinając nożem do równego kształtu. Ze ścianek ciasta robimy na placku wałeczki brzegowe.

  • Przygotowujemy ciasto makaronikowe: obrane migdały mielimy (najlepiej blenderem), mieszamy w rondelku z cukrem i pozostawiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy ją z masą migdałową.

  • Cytryny kroimy poprzecznie w cienkie plastry, usuwamy pestki. Cytryny układamy na talerzu, posypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.

  • Na przygotowanym wcześniej placku kruchego ciasta, rozsmarowujemy ½ masy makaronikowej, a na niej układamy ściśle jeden obok drugiego plasterki cytryny. Na owoce nakładamy resztę masy makaronikowej.

  • Całość polewamy sokiem, który puściły cytryny, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pudrem (ok. 10 dkg) i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180ºC).

Ocena: 5