Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Mazurek na waflach bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Łatwy w przygotowaniu, ekspresowy mazurek w waflach.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka? Możesz pójść na skróty! Słodziutką mazurkową masę zamknij między waflami. Mazurek na waflach nie wymaga pieczenia. Trzeba jedynie odczekać, aż masa zastygnie. Polecam gorąco ten łatwy przepis na pysznego mazurka!
Składniki
Składniki:
2 tafle wafli
15 dag masła
15 dag margaryny
25 dag cukru pudru
3 jajka
4 paczki herbatników
2 łyżki kakao
po 10 dag orzechów i rodzynek
pół tabliczki czekolady
Polewa:
1/2 szklanki śmietany
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
Dekoracja:
mini marshmallow
gotowe cukiereczki w kształcie jajeczek
kolorowa posypka
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka z cukrem ubić na parze i ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po trochu ubite jaja.
Do przygotowanego kremu dodać zmielone herbatniki, kakao rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy.
Masę równomiernie rozłożyć na waflu i przykryć drugim.
Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]