Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami [GALERIA]
Autor Zdjęcia: materiały prasowe Lubella
Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych to sporo chwil spędzonych na szukaniu pomysłów na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Jeżeli szukasz urozmaicenia - zwróć uwagę na ten przepis. Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami nie jest wcale trudniejszy, czy bardziej skomplikowany od tradycyjnych. Ale jest z pewnością oryginalny i ciekawy w smaku.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek makowy Mazurek śliwkowy
Składniki
500 g mąki Lubella Puszysta Tortowa
250 g masła
100 g cukru pudru
100 g cukru
1 jajko
2 żółtka
sól, szczypta
1 szczypta proszku do pieczenia
500 g serka kremowego
1 op. cukru waniliowego
150 g śmietany 36%
50 g cukru
skórka z cytryny i pomarańczy
1 op. mieszanych bakalii
Przygotowanie krok po kroku:
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160oC na złoty kolor.
W międzyczasie… Serek rozetrzyj łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
Wyłóż masę serową na upieczony, przestudzony mazurek i udekoruj bakaliami.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]