Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duża porcja pysznego ciasta dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju roślinnego

  • 1,3 szklanki kefiru

  • 450 g puree z pieczonej dyni

  • 200 g żurawiny, świeżej lub mrożonej

  • 150 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekane

  • masło do przygotowania formy

  • cukier puder do dekoracji

  • 1 duża forma z kominkiem lub 2 formy keksowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

  • W oddzielnej misce utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać ekstrakt wanilii, kefir, puree z dyni i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy, wymieszać.

  • Formę do pieczenia posmarować masłem i napełnić ciastem.

  • Ciasto wstawić do piekarnika i piec 60 minut lub 70 minut.

  • Przed podaniem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5