Borówkowe zawijańce są prawdziwym hitem. Zaskocz gości tą kolorową przekąską

2024-03-12
Kinga Goldstein
Borówkowe zawijańce są prawdziwym hitem. Zaskocz gości tą kolorową przekąską
Autor: Shutterstock.com Pyszne miękkie ciasto wypełnione borówkowym nadzieniem. Zasmakuje niemal każdemu
łatwy
25 min
9

Dieta wegetariańska

Bułeczki cynamonowe zyskały popularność na całym świecie. Teraz jednak do gry wkracza ich konkurencja - borówkowe zawijańce. Nie tylko zjawiskowo się prezentują, ale również obłędnie smakują. Ten puszysty wypiek składa się ze słodkiego ciasta, które wypełnione jest pysznym, domowym nadzieniem borówkowym. Ta przekąska na długo pozostanie w naszej pamięci.

Bułeczki borówkowe - co potrzeba?

Zawijańce borówkowe są idealnym pomysłem na słodką przekąskę. Są stosunkowo łatwe w przygotowaniu, a zachwycą nie tylko swoim niesamowitym smakiem, ale również piękną prezencją. Puszyste bułeczki mają idealną konsystencję i sprawdzą się zarówno na pyszne śniadanie, jak i na specjalne okazje. Zawijańce są idealnym połączeniem owocowych aromatów ze słodkim i puszystym ciastem. Do przygotowania ich będziemy potrzebować:

  • mąki
  • drożdży
  • mleka
  • jajka
  • borówek mrożonych
  • cukru
  • soku z cytryny
  • masła

Jak przygotować zawijańce borówkowe?

Przygotowanie zawijańców jest niezwykle proste. Wystarczy dodać wszystkie składniki potrzebne do ciasta oprócz masła i wyrabiać je przez około 10 minut. Po tym czasie stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy przez następne 10-20 minut. W tym celu najlepiej sprawdzi się mikser bądź robot kuchenny z hakiem. Następnie nasze ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za robienie nadzienia. Cukier, borówki i sok z cytryny wrzucamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu aż do zgęstnienia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w kwadrat i rozkładamy na nim nadzienie. Kroimy w równe zawijańce i przekładamy na blaszkę. Zostawajmy do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy zawijańce przez 30 minut. I gotowe! Pyszne zawijańce borówkowe są już gotowe do spożycia. Warto pamiętać, by nie przesadzić z pieczeniem. Lekko złote zawijańce będą idealne. Jeśli chcemy nasze przekąski ozdobić lukrem, musimy pamiętać, że najpierw muszą całkowicie wystygnąć.

SKŁADNIKI

  • 230 g mleka 3%
  • 380 g mąki chlebowej
  • 50 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 5 g soli
  • 1 jajko
  • 85 g masła
  • 250 g borówek mrożonych
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Opcjonalnie: lukier bądź cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski dodajemy mleko, mąkę, cukier, drożdże, sól i jajko i wyrabiamy przez około 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy stopniowo masło. 
  • Ugniatamy przez kolejne 10-20 minut.
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut lub do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie robimy nadzienie. 
  • Borówki, cukier i sok z cytryny dodajemy do garnka.
  • Gotujemy na średnim ogniu, aż zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 40 centymetrów.
  • Nakładamy równomiernie nadzienie borówkowe i zwijamy.
  • Dzielimy na bułeczki o grubości około 5 centymetrów.
  • Układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  • Na koniec nasze zawijańce można oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Kinga Goldstein