Mleczne bułeczki drożdżowe w stylu francuskim są delikatniejsze od briochy (brioszy). Nie wymagają też, tyle zachodu. To pyszne i rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie smakują z cienkim plasterkiem szynki, twarożkiem ze śmietaną lub po prostu z dobrej jakości dżemem.
Przed pieczeniem bułeczek warto również przeczytać szczegółowe instrukcje i porady w artykule: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]
Składniki na 16 sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
125 ml mleka do zaczynu
250 ml mleka do ciasta
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
50 g miękkiego masła
Pół szklanki letniego rozmieszać z cukrem i solą. Dodać drożdże i zamieszać.
Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić dołek, wlać zaczyn i zamieszać. Pozostawić na 30 minut.
Wlać pozostałe mleko i wyrobić na gładkie ciasto.
Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać, aż do całkowitego połączenia.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
W wyrośnięte ciasto wbić palce, aby go odgazować i krótko zagnieść, formując wałek.
Wałek z ciasta pokroić na 16 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć kulkę, następnie rozwałkować ją na placuszek. Brzegi placuszka zawinąć do środka i ponownie turlać formując podłużne bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednakowych odstępach, pamiętając że jeszcze urosną. Przykryć wilgotną ściereczka i pozostawić na 30 minut, aby ponownie urosły.
Wyrośnięte bułeczki naciąć w poprzek ostrym nożem w trzech miejscach.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika, przykryć czystą ściereczką, aby nie wysychały i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zobacz wideo z przepisem na idealne ciasto drożdżowe
Zobacz galerię z przepisami na domowy chleb