Mleczne bułeczki drożdżowe: przepis na puszyste bułki

Mleczne bułeczki drożdżowe: przepis na puszyste bułki
Autor: Shutterstock Bułeczki najlepsze z twarożkiem lub dżemem.

Mleczne bułeczki drożdżowe to francuski przepis na puszyste bułki śniadaniowe. Francuzi wiedzą, co pasuje na idealne śniadanie. Puszyste ciasto drożdżowe, delikatny mleczny smak to znak rozpoznawczy tych bułeczek. 

Mleczne bułeczki drożdżowe w stylu francuskim są delikatniejsze od briochy (brioszy). Nie wymagają też, tyle zachodu. To pyszne i rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie smakują z cienkim plasterkiem szynki, twarożkiem ze śmietaną lub po prostu z dobrej jakości dżemem. 

Przed pieczeniem bułeczek warto również przeczytać szczegółowe instrukcje i porady w artykule: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

Składniki na 16 sztuk:

500 g mąki pszennej tortowej 

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

125 ml mleka do zaczynu

250 ml mleka do ciasta 

1 łyżka cukru 

1 płaska łyżeczka soli 

50 g miękkiego masła 

Pół szklanki letniego rozmieszać z cukrem i solą. Dodać drożdże i zamieszać.

Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić dołek, wlać zaczyn i zamieszać. Pozostawić na 30 minut. 

Wlać pozostałe mleko i wyrobić na gładkie ciasto.

Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać, aż do całkowitego połączenia.

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. 

W wyrośnięte ciasto wbić palce, aby go odgazować i krótko zagnieść, formując wałek.

Wałek z ciasta pokroić na 16 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć kulkę, następnie rozwałkować ją na placuszek. Brzegi placuszka zawinąć do środka i ponownie turlać formując podłużne bułeczki. 

Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednakowych odstępach, pamiętając że jeszcze urosną. Przykryć wilgotną ściereczka i pozostawić na 30 minut, aby ponownie urosły. 

Wyrośnięte bułeczki naciąć w poprzek ostrym nożem w trzech miejscach.

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec  około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia. 

Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika, przykryć czystą ściereczką, aby nie wysychały i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz wideo z przepisem na idealne ciasto drożdżowe

Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz galerię z przepisami na domowy chleb

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE