Ciasto na zimno z kwaśnej śmietany. Przepis ze starego zeszytu

Ciasto na zimno z kwaśnej śmietany. Przepis ze starego zeszytu
Autor: Shutterstock Lekkie i oryginalne ciasto z kwaśniej śmietany
łatwy
35 min
6

Ciasto na zimno z kwaśnej śmietany przypomina nieco sernik na zimno, ale jest od niego bardziej charakterne i kremowe. Idealne dla tych, którym znudziły się już serniki i serniczki, a lubią proste ciasta bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
  • 1 kostka masła
  • 3/4 - 1 szklanka cukru zależy od tego, jak słodkie ciasta lubimy
  • cukier wanilinowy
  • 3 żółtka + 3 białka (ubite)
  • 1 całe jajko
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 3- 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • galaretka o ulubionym smaku plus owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło z cukrem utrzeć na puch, kolejno dodawać żółtka i całe jajko.
  • Następnie dodać śmietanę i całość krótko ubić mikserem
  • Delikatnie mieszając szpatułką dodać pianę z białek,  a na koniec przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
  • Blachę wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami i lekko ubić warstwę okruchów.  Wylać na ten spód masę śmietanową. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • Owoce do dekoracji podzielić na pół - połowę zmiksować, podgrzać, uzupełnić gorącą wodą do 1/2 litra i rozpuścić w tym płynie galaretkę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć, a następnie udekorować nią ciasto śmietanowe. Schłodzić, przed podaniem ozdobić resztą owoców.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Zajrzyj do galerii z naszymi przepisami na ciasta bez pieczenia

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej