Ciasto na zimno z kwaśnej śmietany. Przepis ze starego zeszytu
2024-01-30
łatwy
35 min
6
Ciasto na zimno z kwaśnej śmietany przypomina nieco sernik na zimno, ale jest od niego bardziej charakterne i kremowe. Idealne dla tych, którym znudziły się już serniki i serniczki, a lubią proste ciasta bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- 200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
- 1 kostka masła
- 3/4 - 1 szklanka cukru zależy od tego, jak słodkie ciasta lubimy
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka + 3 białka (ubite)
- 1 całe jajko
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 3- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- galaretka o ulubionym smaku plus owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z cukrem utrzeć na puch, kolejno dodawać żółtka i całe jajko.
- Następnie dodać śmietanę i całość krótko ubić mikserem
- Delikatnie mieszając szpatułką dodać pianę z białek, a na koniec przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
- Blachę wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami i lekko ubić warstwę okruchów. Wylać na ten spód masę śmietanową. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Owoce do dekoracji podzielić na pół - połowę zmiksować, podgrzać, uzupełnić gorącą wodą do 1/2 litra i rozpuścić w tym płynie galaretkę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć, a następnie udekorować nią ciasto śmietanowe. Schłodzić, przed podaniem ozdobić resztą owoców.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Zajrzyj do galerii z naszymi przepisami na ciasta bez pieczenia