Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Cytrynowy keks z cukinią: fit ciasto dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Cytrynowy keks z cukinią to pyszne i zdrowe ciasto dla Twoich bliskich
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Cytrynowy keks z cukinią to odchudzona wersja pysznego ciasta. Dodatek cukinii nie tylko obniża kaloryczność ciasta, ale dostarcza błonnika i co najważniejsze nawilża ciasto. Poleca fit ciasto dla każdego o pysznym cytrynowym smaku, świeże i oryginalne!
Składniki
1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (lub pół na pół maki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 cytryna, starta skórka i 1 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
1 szklanka startej cukinii
1 forma keksowa o wymiarach 20x10 cm
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę masłem i odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W innej misce połącz cukier i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
Dodaj jajka, olej i sok z cytryny. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkiego razem.
Dodaj do ciasta cukinię i wymieszaj. Wylej ciasto do przygotowanej formy.
Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
Pozostaw w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij ciasto na kratkę do chłodzenia, aby całkowicie ostygło.
Doskonałe przepisy na dietetyczne ciasta z cukinią:
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami
Dyniowy keks z rodzynkami: zdrowe i pyszne ciasto dla twoich bliskich