Cytrynowy keks z cukinią: fit ciasto dla każdego

Cytrynowy keks z cukinią: fit ciasto dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytrynowy keks z cukinią to pyszne i zdrowe ciasto dla Twoich bliskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cytrynowy keks z cukinią to odchudzona wersja pysznego ciasta. Dodatek cukinii nie tylko obniża kaloryczność ciasta, ale dostarcza błonnika i co najważniejsze nawilża ciasto. Poleca fit ciasto dla każdego o pysznym cytrynowym smaku, świeże i oryginalne!

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (lub pół na pół maki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 cytryna, starta skórka i 1 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

  • 2 duże jajka

  • 1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)

  • 1 szklanka startej cukinii

  • 1 forma keksowa o wymiarach 20x10 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę masłem i odstaw.

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

  • W innej misce połącz cukier i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.

  • Dodaj jajka, olej i sok z cytryny. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkiego razem.

  • Dodaj do ciasta cukinię i wymieszaj. Wylej ciasto do przygotowanej formy.

  • Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.

  • Pozostaw w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij ciasto na kratkę do chłodzenia, aby całkowicie ostygło.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).