Odrobina słońca na talerzu. To ciasto jest idealnym deserem na ciepłe dni

Odrobina słońca na talerzu. To ciasto jest idealnym deserem na ciepłe dni
Autor: Shutterstock.com Odrobina słońca na talerzu. To ciasto jest idealnym deserem na ciepłe dni
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Prosty sposób na letnie smaki. Ciasto brzoskwiniowe z cytryną i tymiankiem, nie tylko przepięknie pachnie, ale również świetnie smakuje. Sprawdzi się zarówno jako lekki deser, jak i przyjemny podwieczorek. Rozkochaj się w tym lekko cytrusowym cieście z ziołową nutą.

Ciasto z brzoskwiniami, cytryną i tymiankiem. Idealny sposób na lekki deser

Słodkie owoce, świeżość cytryny i lekka pikanteria tymianku - to wszystko znajdziemy w tym przepysznym cieście, które zaskoczy nasze podniebienie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a idealnie sprawdzi się jako słodki deser w letnim czasie.

Słodkie i soczyste brzoskwinie nadają ciastu wilgotności. Możemy użyć zarówno świeżych, jak i tych z puszki. Cytryna natomiast doda naszemu deserowi orzeźwiającej nuty i idealnie sprawdzi się do zrównoważenia słodyczy brzoskwini. Liście tymianku sprawią, że nasze ciasto będzie wręcz niezapomniane.

Przygotuj kruszonkę do ciasta. Nada mu słodyczy i chrupkości

Jeśli chcemy możemy przygotować również kruszonkę do naszego ciasta. Wystarczą 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki i jedna łyżka cukru. W ten sposób będzie ono lekko słodsze, ale zyska ciekawy, chrupiący element.

Ciasto możemy podawać samo lub z lodami, bitą śmietaną czy jogurtem. To prosty sposób na lekki deser, który zasmakuje każdemu. To rustykalne ciasto jest nieskomplikowane, a jednak jego smak na długo zapada w pamięć. Możemy je przygotować o każdej porze roku.

SKŁADNIKI

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3–4 gałązki świeżego tymianku 
  • 2–3 brzoskwinie świeże lub z puszki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Masło ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy jajka.
  • Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i tymianek.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Suche składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinie.
  • Pieczemy około 35 minut.
  • Studzimy na kratce przed podaniem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej