Odrobina słońca na talerzu. To ciasto jest idealnym deserem na ciepłe dni

Dieta wegetariańska
Prosty sposób na letnie smaki. Ciasto brzoskwiniowe z cytryną i tymiankiem, nie tylko przepięknie pachnie, ale również świetnie smakuje. Sprawdzi się zarówno jako lekki deser, jak i przyjemny podwieczorek. Rozkochaj się w tym lekko cytrusowym cieście z ziołową nutą.
Ciasto z brzoskwiniami, cytryną i tymiankiem. Idealny sposób na lekki deser
Słodkie owoce, świeżość cytryny i lekka pikanteria tymianku - to wszystko znajdziemy w tym przepysznym cieście, które zaskoczy nasze podniebienie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a idealnie sprawdzi się jako słodki deser w letnim czasie.
Słodkie i soczyste brzoskwinie nadają ciastu wilgotności. Możemy użyć zarówno świeżych, jak i tych z puszki. Cytryna natomiast doda naszemu deserowi orzeźwiającej nuty i idealnie sprawdzi się do zrównoważenia słodyczy brzoskwini. Liście tymianku sprawią, że nasze ciasto będzie wręcz niezapomniane.
Przygotuj kruszonkę do ciasta. Nada mu słodyczy i chrupkości
Jeśli chcemy możemy przygotować również kruszonkę do naszego ciasta. Wystarczą 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki i jedna łyżka cukru. W ten sposób będzie ono lekko słodsze, ale zyska ciekawy, chrupiący element.
Ciasto możemy podawać samo lub z lodami, bitą śmietaną czy jogurtem. To prosty sposób na lekki deser, który zasmakuje każdemu. To rustykalne ciasto jest nieskomplikowane, a jednak jego smak na długo zapada w pamięć. Możemy je przygotować o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3–4 gałązki świeżego tymianku
- 2–3 brzoskwinie świeże lub z puszki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Masło ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy jajka.
- Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i tymianek.
- Całość dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Suche składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinie.
- Pieczemy około 35 minut.
- Studzimy na kratce przed podaniem.