Proste w przygotowaniu i cudownie orzeźwiające. Cytrynowe kwadraciki na każdą okazję

Dieta wegetariańska
Pyszne cytrynowe kwadraty to idealny sposób na wspaniale orzeźwiający deser. Kruche ciasto w połączeniu z intensywnie cytrynową warstwą idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. A ich wykonanie? Proste jak bułka z masłem. Nie czekaj i już dziś wypróbuj cytrynowe kwadraciki.
Idealne do kawy czy herbaty. Łączą kruchość ze świeżością
Cytrynowe kwadraty to niezwykle prosty deser, który wygląda bardzo elegancko. Idealnie łączy on ze sobą maślane kruche ciasto z kwaskowatością cytryny. Jest idealny do popołudniowej kawy czy herbaty, taki nie za słodki - jak mówią to babcie czy ciocie.
Cytrynowy krem jest to masa, która może przypominać curd (taką masę pomiędzy budyniem a kremem). Ścina się ona w piekarniku, jednak wciąż pozostaje miękka i lekko wilgotna, dzięki czemu idealnie kontrastuje z kruchym spodem.
Chłodzenie kluczem do sukcesu. Nie jedz od razu po wyjęciu z pieca
Co warto pamiętać, to fakt, że nasze kwadraciki najlepiej będą smakowały schłodzone. Nie powinniśmy jeść ich od razu po wyjęciu z piekarnika, ponieważ wtedy wszystko może się rozpłynąć. Po kilku godzinach w lodówce, nasza masa będzie miała czas, by się ustabilizować, a aromaty zdążą przez siebie przejść.
Co ciekawe, nasze kwadraty można bez problemu mrozić, oczywiście bez cukru pudru na wierzchu. W samej lodówce można je przechowywać natomiast około 4 dni, choć są tak smaczne, że rzadko kiedy uda się nam je zachować przez tak długi czas.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- Szczypta soli
- Masa cytrynowa:
- 3 duże jajka
- 200 g cukru
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki pszennej
- Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól i masło.
- Za pomocą miksera lub ręcznie wyrabiamy ciasto.
- Wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę.
- Pieczemy ok. 15 minut.
- Ubijamy jajka z cukrem.
- Dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Wylewamy masę cytrynową wykładamy na podpieczony spód.
- Pieczemy jeszcze 20-25 minut.
- Całkowicie studzimy, najlepiej wsadzić do lodówki na kilka godzin.
- Kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.