Zamień kopiec kreta na tę alternatywę. Idealna na wiosenne i letnie dni

Zamień kopiec kreta na tę alternatywę. Idealna na wiosenne i letnie dni
Autor: Shutterstock.com Zamień kopiec kreta na tę alternatywę. Idealna na wiosenne i letnie dni
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Kopiec kreta to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Pyszne, słodkie i cudownie bananowe. My dziś jednak proponujemy pewną alternatywę. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy, a zamiast bananów - królować będą tu maliny. To pyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie w letnie dni.

Alternatywa dla klasycznego kopca kreta. Zamiast bananów, sięgnij po maliny

Malinowy kopiec kreta to wspaniała alternatywa dla klasycznego deseru, który większość z nas utożsamia z bananami. Ta wersja jednak jest świeższa i idealnie nadaje się na letnie dni. Lekko kwaskowe maliny świetnie komponują się z kremem śmietankowym, dzięki czemu nasze ciasto nie jest tak słodkie, jak oryginał.

Malinowa lekkość i świeżość idealnie balansuje słodycz kremu, dzięki czemu nie zasładzamy się, a ciasto nie wychodzi mdłe. Choć dodatek żelatyny, mascarpone i śmietan-fixu nie jest niezbędny, to jednak dzięki nim nasz krem staje się stabilniejszy, wciąż pozostając lekkim.

Efektowne i proste ciasto. Malinowy kopiec kreta

To ciasto jest niezwykle efektowne, jednak wciąż pozostaje proste do zrobienia. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, ponieważ lepiej będzie smakować jeśli spędzi w lodówce całą noc.

Maliny to nie jedyny dodatek, którym możemy zastąpić banany. Sprawdzą się również borówki, jeżyny, porzeczki czy truskawki - a dla tych, którzy lubią owocowe smaki można spróbować miksu wszystkich tych owoców. Jeśli chcemy, biszkopt można skroplić likierem malinowym czy rumem z wodą.

SKŁADNIKI

  • Ciasto kakaowe:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietan-fix 
  • ok. 250–300 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy olej oraz mleko i całość miksujemy.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sól.
  • Całą masę delikatnie mieszamy.
  • Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Po wystudzeniu wydrążamy środek zostawiając ok. centymetra spodu i brzegów. Środek kruszymy i odstawiamy na bok.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  • Dodajemy mascarpone i miksujemy.
  • Rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę (już ostudzoną) dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
  • Na spód ciasta wykładamy maliny.
  • Na górę nakładamy krem, formując kopiec.
  • Całość posypujemy kruszonką z wydrążonego ciasta.
  • Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej