Zamień kopiec kreta na tę alternatywę. Idealna na wiosenne i letnie dni

Dieta wegetariańska
Kopiec kreta to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Pyszne, słodkie i cudownie bananowe. My dziś jednak proponujemy pewną alternatywę. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy, a zamiast bananów - królować będą tu maliny. To pyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie w letnie dni.
Alternatywa dla klasycznego kopca kreta. Zamiast bananów, sięgnij po maliny
Malinowy kopiec kreta to wspaniała alternatywa dla klasycznego deseru, który większość z nas utożsamia z bananami. Ta wersja jednak jest świeższa i idealnie nadaje się na letnie dni. Lekko kwaskowe maliny świetnie komponują się z kremem śmietankowym, dzięki czemu nasze ciasto nie jest tak słodkie, jak oryginał.
Malinowa lekkość i świeżość idealnie balansuje słodycz kremu, dzięki czemu nie zasładzamy się, a ciasto nie wychodzi mdłe. Choć dodatek żelatyny, mascarpone i śmietan-fixu nie jest niezbędny, to jednak dzięki nim nasz krem staje się stabilniejszy, wciąż pozostając lekkim.
Efektowne i proste ciasto. Malinowy kopiec kreta
To ciasto jest niezwykle efektowne, jednak wciąż pozostaje proste do zrobienia. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, ponieważ lepiej będzie smakować jeśli spędzi w lodówce całą noc.
Maliny to nie jedyny dodatek, którym możemy zastąpić banany. Sprawdzą się również borówki, jeżyny, porzeczki czy truskawki - a dla tych, którzy lubią owocowe smaki można spróbować miksu wszystkich tych owoców. Jeśli chcemy, biszkopt można skroplić likierem malinowym czy rumem z wodą.
SKŁADNIKI
- Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietan-fix
- ok. 250–300 g świeżych malin
- 1 łyżeczka żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy olej oraz mleko i całość miksujemy.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sól.
- Całą masę delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 30 minut.
- Po wystudzeniu wydrążamy środek zostawiając ok. centymetra spodu i brzegów. Środek kruszymy i odstawiamy na bok.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Dodajemy mascarpone i miksujemy.
- Rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę (już ostudzoną) dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
- Na spód ciasta wykładamy maliny.
- Na górę nakładamy krem, formując kopiec.
- Całość posypujemy kruszonką z wydrążonego ciasta.
- Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.