Ciasto KOPIEC KRETA z bananami: łatwy przepis na pyszne ciasto z kremem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Szukasz słodkiej inspiracji? Upiecz ciasto KOPIEC KRETA z bananami. Nie zmęczysz się przygotowaniem tego przysmaku, a Twoi bliscy będą zachwyceni smakiem i efektowną forma ciasta z kremem. Wszystkie składniki ciasta są dostępne, a instrukcja przygotowania jasna i zrozumiała. Kiedy podaję to ciasto na deser, wszyscy zawsze pytają mnie o przepis na słodki kopiec kreta. A to takie proste! Zaczynajmy!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 135 g mąki
- 20 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 50 ml wody gorącej
- 135 g cukru
- 3 białka
- 1/5 łyżeczki soli
- 1 forma 18 cm średnicy
- Na krem i nadzienie:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 30 g cukru pudru
- 180 g serka mascarpone
- 50 g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 banany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.
- Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
- Wlać 50 ml gorącej wody i nadal ucierać.
- Białka ubić z sola na sztywną pianę.
- Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i połowę mieszanki suchych składników. Wymieszać delikatnie za pomocą rózgi. Następnie dodać pozostałą mąkę z dodatkami i ponownie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Piec 30 minut w 180°C.
- Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić. Następnie wydrążyć pozostawiając na kształt miski pozostawiając ścianki i spód o grubości około 3 cm.
- Wydłubane ciasto rozdrobnić w malakserze na okruchy.
- Jogurt naturalny zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone oraz słodkie mleko skondensowanego i ponownie zmiksować na jednorodny krem.
- Wydrążoną podstawę ciasta posmarować 2-3 łyżkami kremu. Staranie pokryć kremem dno i boki.
- Na dnie ułożyć koliście obrane banany, przecięte na pół dla ułatwienia zadania.
- Na bananach ułożyć porcję kremu. Wyrównać. Następnie nałożyć resztę kremu w formie kopca.
- Krem pokryć okruchami ciasta, lekko wklepując okruszki w kopczyk z kremu.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem pokroić.