Aromatyczny bochenek na wyciągnięcie ręki. Chlebek kawowo-orzechowy idealny na deser i śniadanie

Dieta wegetariańska
Kawa i orzechy to perfekcyjne połączenie, dlatego ten przepis na słodki chlebek kawowo-orzechowy szybko znajdzie swoich zwolenników. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym przepysznym bochenkiem.
Na śniadanie lub na deser. Bochenek kawowo-orzechowy
Idealny aromat intensywnej kawy do pary ze smakiem orzechów to idealne połączenie, choć raczej kanapek z tego bochenka nie zrobimy. To idealna alternatywa pomiędzy pieczywem a ciastem, która idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser.
Smakuje nieco jak ciasto kawowe, jednak nie mamy w nim kremu w połączeniu z orzechowym posmakiem. Bochenek wychodzi puszysty, wilgotny, ale wciąż treściwy. Skórka będzie chrupiąca, dzięki czemu będziemy mieli do czynienia z kilkoma teksturami.
Z czym podawać chlebek kawowo-orzechowy?
Nasz bochenek świetnie się sprawdzi z miodem, konfiturą, sosem waniliowym, a także sam w sobie. Co więcej, sam przepis również możemy modyfikować na różne sposoby. Na przykład możemy dodać do środka kropelki czekoladowe, które świetnie będą smakować w połączeniu z innymi składnikami.
Świetnie sprawdzi się również dodatek jednego dojrzałego banana lub jogurtu greckiego - wtedy nasz chlebek będzie nie tylko bardziej wilgotny, ale również dłużej zachowa świeżość. To ciekawy pomysł, który można podawać na wiele sposobów.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml mocnego espresso
- 50 ml mleka
- 80 g miodu
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę, mleko, miód i drożdże mieszamy.
- Odstawiamy na około 10 minut.
- Dodajemy rozpuszczone masło, sól, orzechy i jajko.
- Ciasto wyrabiamy.
- Odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Przekładamy do foremki i posypujemy posiekanymi orzechami
- Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.