Aromatyczny bochenek na wyciągnięcie ręki. Chlebek kawowo-orzechowy idealny na deser i śniadanie

Aromatyczny bochenek na wyciągnięcie ręki. Chlebek kawowo-orzechowy idealny na deser i śniadanie
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny bochenek na wyciągnięcie ręki. Chlebek kawowo-orzechowy idealny na deser i śniadanie
łatwy
5 min
12

Dieta wegetariańska

Kawa i orzechy to perfekcyjne połączenie, dlatego ten przepis na słodki chlebek kawowo-orzechowy szybko znajdzie swoich zwolenników. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym przepysznym bochenkiem.

Na śniadanie lub na deser. Bochenek kawowo-orzechowy

Idealny aromat intensywnej kawy do pary ze smakiem orzechów to idealne połączenie, choć raczej kanapek z tego bochenka nie zrobimy. To idealna alternatywa pomiędzy pieczywem a ciastem, która idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Smakuje nieco jak ciasto kawowe, jednak nie mamy w nim kremu w połączeniu z orzechowym posmakiem. Bochenek wychodzi puszysty, wilgotny, ale wciąż treściwy. Skórka będzie chrupiąca, dzięki czemu będziemy mieli do czynienia z kilkoma teksturami.

Z czym podawać chlebek kawowo-orzechowy?

Nasz bochenek świetnie się sprawdzi z miodem, konfiturą, sosem waniliowym, a także sam w sobie. Co więcej, sam przepis również możemy modyfikować na różne sposoby. Na przykład możemy dodać do środka kropelki czekoladowe, które świetnie będą smakować w połączeniu z innymi składnikami.

Świetnie sprawdzi się również dodatek jednego dojrzałego banana lub jogurtu greckiego - wtedy nasz chlebek będzie nie tylko bardziej wilgotny, ale również dłużej zachowa świeżość. To ciekawy pomysł, który można podawać na wiele sposobów.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mocnego espresso
  • 50 ml mleka 
  • 80 g miodu
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 40 g masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawę, mleko, miód i drożdże mieszamy.
  • Odstawiamy na około 10 minut.
  • Dodajemy rozpuszczone masło, sól, orzechy i jajko.
  • Ciasto wyrabiamy.
  • Odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Przekładamy do foremki i posypujemy posiekanymi orzechami
  • Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej