Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser

Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dyniowe ciasto marmurkowe to smaczna przekąska dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dyniowe ciasto marmurkowe to znakomity deser dla całej rodziny. Dyniowe ciasto marmurkowe jest puszyste a jednocześnie lekko wilgotne. Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 300 g puree z dyni

  • 350 ml maślanki

  • 300 g cukru

  • 2 jajka

  • 60 ml oleju

  • 50 g kako

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi.

  • Jajka rozmącić i wymieszać z dyniowym puree, 2/3 maślanki i olejem. Dodać mąkę i cukier i zmiksować.

  • 1/3 ciasta odłożyć , a do reszty dodać kakao i pozostałą maślankę, zmiksować.

  • Formę wysmarować  tłuszczem i oprószyć bułka tartą, wylać naprzemiennie oba ciasta i delikatnie zamieszać patyczkiem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 60-75 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

A może DROŻDŻOWE? Tutaj więcej >>>

Ocena: 3,3