Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser

2021-03-29
Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser
Autor: Shutterstock Dyniowe ciasto marmurkowe to smaczna przekąska dla rodziny.
łatwy
30 min
4

Dyniowe ciasto marmurkowe to znakomity deser dla całej rodziny. Dyniowe ciasto marmurkowe jest puszyste a jednocześnie lekko wilgotne. Idealne do popołudniowej herbatki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

A może DROŻDŻOWE? Tutaj więcej >>>

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 300 g puree z dyni
  • 350 ml maślanki
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju
  • 50 g kako

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi.
  • Jajka rozmącić i wymieszać z dyniowym puree, 2/3 maślanki i olejem. Dodać mąkę i cukier i zmiksować.
  • 1/3 ciasta odłożyć , a do reszty dodać kakao i pozostałą maślankę, zmiksować.
  • Formę wysmarować  tłuszczem i oprószyć bułka tartą, wylać naprzemiennie oba ciasta i delikatnie zamieszać patyczkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 60-75 minut.