Przecier z dyni do słoików: przepis na puree z dyni na zimę

2021-03-29
Przecier z dyni do słoików: przepis na puree z dyni na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Przecier z dyni pasteryzowany w słoikach powinien znaleźć się w każdej spiżarni.
łatwy
0 min
4

Przecier z dyni w słoikach można użyć do zup, zapiekanek, zagęścić nim gulasz. Dyniowe puree świetnie nadaje się do ucieranych ciast, deserów i smoothies. Dynie bogate są w karoten, cenny składnik naszej diety. 

SKŁADNIKI

  • dynia w dowolnej ilości
  • trochę dobrych chęci

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ wraz z pestkami. Oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki: łódeczki lub ósemki.
  • Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
  • Wstawić dynię do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45-50 minut, aż dynia zmięknie.
  • Piekarnik otworzyć i dynię wystudzić, a następnie za pomocą łyżki miąższ oddzielić od skórki.
  • Miąższ umieścić w naczyniu i zmiksować na gładki mus.
  • Zmiksowane puree przełożyć do wysterylizowanych słoików.
  • Zakręcić słoiki i pasteryzować 3 razy po ok 20 minut (małe słoiczki, większe dłużej) zalewając słoiki wodą do 2/3 wysokości